(0 glasova)
nedelja, 15 jul 2012 02:25

Biciklistička trka Putevima Kralja Nikole

 

Krajem juna 2008. godine, predstavnici Biciklističkog saveza Crne Gore (BSCG) u suradnji s UNDP kancelarijom u Crnoj Gori i Ministarstvom turizma Crne Gore, učestvovali su u procesu pripreme petogodišnjeg strateškog i dvogodišnjeg poslovnog plana Saveza, radi utvrđivanja njihovih dugoročnih ciljeva i prioriteta. Saradnja između ova tri partnera započela je prije više od pet godina, prilikom organizacije i sprovođenja različitih aktivnosti, vezanih uz razvoj i unapređenje turizma u Crnoj Gori. Ta je saradnja prerasla u program za razvoj biciklizma i planinarenja, kao osnove za unapređenje turizma, koji se temelji na aktivnostima u prirodi, tzv. „Nature based tourism“. Jedan od osnovnih ciljeva ovog programa je razvoj sjevernog dijela Crne Gore, i kompletne turističke ponude, koja će između ostalog, unaprijediti saradnju između prirodnih partnera – turističkih organizacija, operatera i drugih privrednih činilaca sa sportsko-rekreativnim organizacijama i klubovima. Radi održivosti ovog izuzetno važnog programa, potrebno je, između ostalog, izgraditi kapacitet i kompetentnost ključnih partnera, kao što je to Biciklistički Savez Crne Gore.

Biciklistički Savez Crne Gore je mlada organizacija koja je do sada bila uglavnom usmjerena na takmičarske sportske aktivnosti. U svojim ranijim danima, bili su usmjereni na drumski biciklizam, dok su se u novije vrijeme preorjentisali na brdski biciklizam. Od svog osnivanja, BSCG je organizovao čitav niz takmičenja među kojima su najpoznatije međunarodne biciklističke trke „Putevima kralja Nikole“ i „Trofej Montenegro“. U protekle dvije do pet godina, BSCG je polako krenuo sa aktivnostima, koje, osim sportskog značaja, imaju i mogućnost turističke promocije, ali ipak, zadržavajući svoj prepoznatljiv sportski duh. Među takvim „proizvodima“ svakako treba navesti trku „Putevima kralja Nikole“, ali i druge, koje sa kontinuiranim i sveobuhvatnim angažovanjem svih ključnih subjekata u turizmu, mogu podići turističku ponude Crne Gore na svjetski nivo (npr. Eurovelo).

Upravo radi razvijanja ovakvih, ali i drugih aktivnosti, u sportskom i turističkom smjeru, BSCG je započeo saradnju sa UNDP kancelarijom u Crnoj Gori i Ministarstvom turizma, koji su prepoznali izuzetno velike mogućnosti BSCG, ali i organizaciona ograničenja koja treba dodatno razvijati. BCSG trenutno ima 17 klubova, članova Saveza, od kojih je 8 aktivno. Ovi brojevi su okvirni, budući da Savez ne vodi preciznu registracijsku listu članova. Takođe, nema članarine koja u budućnosti može postati jedan od izvora djelimičnog finansiranja.

Vizija

BSCG će postati lider i najbrojniji savez koji će biciklo predstaviti kao prepoznatljiv turistički i sportski brend.

Misija

  • - Unapređenje turističke ponude Crne Gore na međunarodnom turističkom tržištu kroz ciklo-turizam;
  • - Afirmacija bicikla kao svojevrsnog turističkog, rekreativnog, ekološkog, takmičarskog i ekonomičnog rekvizita;
  • - Unapređenje kulture življenja kroz aktivan život za djecu i roditelje, takmičare i rekreativce;
  • - Saradnja sa ostalim sličnim sportskim savezima na svim nivoima;
  • - Osiguranje pravog mjesta u sportskoj porodici Crne Gore.

Strateški ciljevi i očekivani rezultati 

  • - Povećanje kadra;
  • - Razvoj i promocija biciklizma kao turističke i rekreativne aktivnosti;
  • - Poboljšanje finansijske situacije saveza;
  • - Razvoj takmičarskih mogućnosti.

 

 

 

No comments

Additional Info

Last modified on petak, 03 avgust 2012 13:57
More in this category: Bravera Bijelo Polje »
Login to post comments