(4 glasova)
nedelja, 15 jul 2012 01:46

Andre Navara

 

O školi

JU Umjetnička škola osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ osnovana je 1992. godine.

Školu danas pohađa oko 70 učenika uzrasta od 6 do 18 godina. Namijenjena je djeci koja žele da steknu osnovno muzičko obrazovanje, i izuzetno talentovanoj djeci koja žele da postanu profesionalni muzičari, zadovoljavajući visoke međunarodne standarde. Škola danas zauzima značajno mjesto u muzičkom životu u zemlji, čime potvrđuje reputaciju elitne prosvjetne i kulturne ustanove.

Osnivači škole su prof. Aleksa Asanović (koji je dao na besplatno korišćenje svoju porodičnu kuću, opremu, muzičke instrumente, nototeku i biblioteku), Vlada Republike Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i nauke.

Upis

Upis učenika vrši se u tri nivoa: prvi nivo - predškolski uzrast od 4 do 6 godina, drugi nivo - osnovno muzičko obrazovanje od 6 do 15 godina (paralelno sa osnovnom školom), i treći nivo - profesionalno opredjeljenje srednje muzičko obrazovanje od 15 do 19 godina.

Naučno je dokazano da djeca u najmlađem uzrastu, koja pohađaju muzičke škole, razvijaju svoje intelektualne sposobnosti i do 40% više, zbog toga što je to jedina oblast u kojoj istovremeno treba da reaguju sva čovjekova čula: uho - da čuje visinu tonova, oko - da čita tonove, lijeva i desna ruka istovremeno da koordiniraju, da matematički (tonovi umjesto brojeva), odnosno harmonski čita kompozicije...

U osnovnoj muzičkoj školi zastupljeni su sljedeći instrumenti: violina, viola, violončelo, klavir, flauta, harmonika.

Učenici u Srednjoj muzičkoj školi se obrazuju za obrazovni profil: muzički izvođač-instrumentalista, IV stepen: violinista, violista, violončelista, klavirista, flautista, solo pjevač, harmonikaš.

Svi učenici škole članovi su Školskog orkestra.

Nagrade i priznanja

Za 20 godina svog postojanja. Škola je osvojila preko 200 nagrada. Direktor škole dobitnik je „Oktoih-a“ i „Decembarske nagrade oslobođenja Podgorice“. Porodica Navara uručila je direktoru i školi Navarina odlikovanja „Legiju časti“ i „Orden viteza književnosti i umjetnosti“. Zbog svojih izuzetnih rezultata škola je uvrštena u Asocijaciju Škola UNESKO-a.

Andre Navara, violončelist (Bijaric 1911-Siena 1988)

Jedan je od vodećih pedagoga i virtuoza XX vijeka. Nastupao je sa najvećim orkestrima i dirigentima. Bio je profesor na akademijama u Parizu, Beču, Sijeni, Detmoldu, Skoplju. Sa svojim učenikom Aleksom Asanovićem održao je Prvi internacionalni seminar violončelista u Crnoj Gori 1979. godine.

 

No comments

Additional Info

 • Mapa:

 • Grad: Podgorica
 • Kontakt:

  Adresa. I proleterske br. 40, Podgorica 
  Tel./fax: 020/ 611-552 
  E-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
  Web site:www.andre-navara.com

Last modified on sreda, 16 jul 2014 22:13
Login to post comments